0

kenduri oh kenduri

minggu lepas,aku g penang sebb ader kenduri kt umh kakak aku.anak saudara aku nk kwen..26hb belah pempuan n 27 belah lelaki.kenduri jatuh pada hari sabtu dan ahad.Ari jumaat tu krismas so cutila.aku bertolak dr ipoh kul6.30ptg cmtu dgn kakak2 aku.sampai ke penang lewat gk la dlm kul10mlm cmtu..Mula2 nye kakak aku ni g jln2 kt pdg kota bru tp memandang dh lewat mlm n bdn letih..rancangan tu terpkse di batalkan

26/12 ( sabtu )

Pagi - sume saudara2,kakak ngn mak sibuk rebus telur n kami yg mude2 ni masukkn telur dlm bunga telur..cewah..aktibiti ni dijalankn sampaila kul11pg cmtu.
pastu kakk aku sorg ni ajak g cari baju tuk mlm tu kt belah pempuan..wat kat otel la katekan..tu sume nk glemer jee.baju merlip2.ekeke.aku pn join sekali shoping tu tpi beli tudung je pn..shoping smpai la kul3 cmtu..pastu blik rehat2 la.
kul 6 dh nk gerak g otel dh.oh ya lupe plak nk g thu tema mlm tu merah..

kul7.00 dh sampai kt otel tu..sume la berpakaian ala2 "anugerah bintang popular" glemer2 belaka.ekekeke..aku bju besa je mklumla aku kn low profile.hahaha.tpi merah jgk la..msih tak lari dr tema mlm tu.

majlis bermula dlm kul8.15 cmtula..bla bla bla bla..mkn mkn mkn..pengantin sanding,tgkap gmgo ,merenjis dan lain2 la.kenyang sungguh mkn..lepas satu, satu makann diorg anta.besala mkn kt otel.cm itu la ghupe..mak aku mkn ngn pengantin.hahaha vip tu..ant makanana mlm tu salad.udang greng tepung,cendawan,tomyam ikan merah(xsedap sgt yg ni),nasi greng,puding mangga,ermm ape lagi haa shark fin sup ( hat ni mak aku nk muntah makan,die kate serupe makan hingus je ).eekekeke.

majlis abis dalam kul11.30 cmtula..kami keluarga belah lelaki pn sempatla snap gmbo..

aku??carila sendri.ahahha


27/12 ( ahad )

NI kenduri belah pihak lelaki lak.tema kale biru..tpi memandangkan aku takder baju kale tu..aku telah memakai baju yg jauh lari dr tema asal.seket pn tak kene.maknenye bukn biru la.kale lain.aku,kakak aku,anak2 sedara telah ditugaskan untuk mengawal selia bunga telur dan hadiah.. penat jgkla mklum xder duduk langsung..berjlan je..bila pengantin dtg sibukla nk bergambar sume,bunga telur td abis di lupekan.haahhaaha..nk bergmbo punya pasal tmbh2 kt pelamin..ambik berkat kate org.cewahh..org mn la kate cm gitu yerr...


aku??tiada dlm gmbar.hahaha


aku n family sempatla bergamba ngn pengantin.hehehe.majlis ni lak berakhir kul6..kul7 dh siap2 mndi n kemas2 barang sebb kul8 aku dh nk gerak balik Ipoh dah..sungguh memenatkn la pada hari itu.sampai je Ipoh kul10.30mlm..rehat2 kn badan jap,pastu terus tido..esok dh nk keje..huhuhuhu..cdg nk cuti je Isnin tu tpi memandang aku seorang yg rajin dan berdedikasi aku g gk keje wlaupun g lambat.hahaha..

sekian...

0

marah marah marah dan marah

arini aku rs marah mrah mrah sgt2..rs nk sumpah je jd kertas pastu aku nk pijak2 sampai lunyai..sumenye last minute.mangkuk hayun bertakhtakan berlian tul la..
huarrrggghhhhhhhhhhhh..marahnyaaa geram sume aderla..kang mencarut kang dlm blog ni.haaaa

^&$#%$@@#$T#!!!! <---- mencarut dlm bahasa simbol.hehehehe

Setelah 20 tahun menanti..akhirnya...


Dh 20 thn Malaysia kempunan pingat emas bola sepak sukan sea.akhirnye mlm td penantian tu berakhir selepas msia berjaya menewaskan Vietnam 1-0.cewahh cm brite lak cara aku tulis.hehehe..aku tgk gak game ni smlm.
sampai2 umh terus on tv tgk..

tpi mlang sekali aku terpkse sokong vietnam sket mlm td sebb aku dh bet ngn mbe aku sorg ni.die kate die sokong mesia so nk tak nk aku kne la sokong vietnam,tak kn sokong mesia jgk kn..bukan bet la nmnye tu.sape kalah kena banje prosperity beger.

nk dekat minit ke 80 ke brape entah mesia score..waaa mesia 1 vietnam 0.alamak!! dlm ati dh kte msia menangla cm gini..tak der harapan dh vietnam,knela bnje mbe aku tu..

sampai visel abis,kompom aku kne banje mbe aku tu..die call siap gelak2 lagi..hampeh tul call semata mata nk gelak je..cube la tnye kabar aku ni,sehat ke tak ke,dh mkn ke blum,ok jgk.ni gelak je..(nangis2 )

tpi aku tetap sokong msia sebnrnye..ape pun TAHNIAH diucapkan pada pasukan malaysia kerna menang pingat emas sukan sea mlm td setelah 20 thn penantian..tahniah juga pd K.Rajagopal dan sume2 la..

ps : jgn kali ni je menang,yg lain kalah mnjg udahla yerrr.hehehee


2

Makan besarrrr!!!..tpi dh lepas pn.


aku tak ingt bila aku makan besar ngn bebudak umh.sebb dh lame sgt.bulan lepas kot.hahaha.tak sempat nk upload gmbo lg.mlm td bru sempat upload.tima kasih pn yg meminjmkan laptop tu yerr.hahaha..berbalik kepada cite aku td.

Mbe umh aku ni dh jnji ngn nk bnje mkn satu umh..so mlm tu kitorang pn g la mkn.Cadangan nye nk mkn kt waritha(restoran thai yg sedap gkla)..aku dh terbyg2 ikan siakap stim.ikan 3 rasa dan mcm2 la lg.tpi mendukacitakn mlm tu ujan turun agak lebat.kansel la g waritha,akhirnye g la mkn kt benteng( tempat mkn popular di kalangan student2 kt sini ).

sampai je kt situ,order la..yg pegi empat org je tpi order cm 7org mkn.

mula2 order minuman dulu

aku : air bandung cincau..cewwah kemain lg..lantakla org bnje kn.
mbe 1 : air tembikai
mbe 2 : air carrot susu
mbe yg bnje : air epal..

waahh sume air buah buahan.heehehe

makan kiteorg order nasi putih 3,tomyam tuk 2 org mkn,paprik tuk 4 org makan,kailan ikan masin tuk 4 org mkn jgk dan telur dada..mbe aku sorgn i xmkn nasi so die order kuew tiow tomyam.jenuh jgkla nk menghabiskan sume makanan tu...tpi akhirnye sume lauk2 tu dapt dihabiskn dgn jayanyaa.
tak caya??tgk ni



Haa bru tringat,tomyam tak dpt dihabis kerana terlalu byk..so kami ambik keputusan tuk bungkus je.kami sruh brother tu bungkus..
sementara tunggu brother tu bungkus tomyam n kiteorg abiskn minuman masing2,aku sempatla siapkan satu resepi yg agk kreatifla(aku rsla.hhaha).
hahaha,ader tak mcm makanan hotel2 bertaraf berbintang2 tu.ekekekekek

inilah akibatnya bila perut sudah kenyang,mcm2 bende nk wt.
sekian.

2

Balik kampung a.k.a balik raya


Selamat hari raya aidiladha pada semua ummat Islam.
Moga raya tahun ni memberi makna dalam diri kita semua.
Berhati hati pulang ke kampung.
ingtlah orang yg tersayang..
cewahhh..ayt tak bley blah.ekekek

0

Fake @ Fact

Semalam aku ngn kwn aku tengok cite ni.memula nk tgk cite 2012 tapi sampai-sampai je tgk cite tu dh full..selapas 5minit berbincang ngn mbe aku tu nk tgk cite pe.akhirnye kami sepakat nk tgk cite 'the fourth kind' ni..Yang menarik aku tuk tgk cite ni sebb kt poster tu die tulis " based on the actual case studies".
tu rasa cm best je.

Permulaan cite ni cam bosan je tpi byk la adegan tekejut2 ni..sampai ada la yg jerit2..dalam cite ni siap di tygkn rakaman asal@original dri kajian doktor tu sendri..aku pendekkn la cite ni pasal pe..

Cite ni cite psl sorang dr 'dr Abigail Tyler' doktor Psychiatrist
yg wt kajian pasl 'sleep behavior' di Nome,Alaska.Husband doktor ni pn wt kajian yg sma tpi dibunuh pd awl cite tpi tak thu sape yg bunuh.So doktor Abigail ni la sambung kajian husband die..Doktor ni cy yg alien mengganggu sume patient die smpai ader yg bunuh diri.

Ader part yg dlm rakaman sebenar dgar suare "asing" a.k.a alien tu ckp dalam bhasa Sumarian.Sruh Dr abigail ni hentikan kajian die.Tpi Dr ni degil tetap nk tahu jgk ape yg mengganggu patient2 die ni n ader kaitan ngn pembunuhan husband die.Last sekali anak Dr Abigail ni kunun nye diculik oleh alien.Sume org ckp Dr ni gila sebb percya alien culik anak die.last sekali Dr ni lumpuh sebb die hipnopsis diri die nk thu sape n kenapa culik anak die.Dr ni pn ngaku yg alien tu bwk die ke satu tmpt pastu anta balik mcm lawatan sambil belajar la kot.ekeke
aderla perbualan Dr abigail ni ngn alien tu.

Kire sampai skrg tak thu mn anak Dr tu..dlm cite ni ader temubual bersama Dr Abigail nila..

So,lepas je tgk cite ni aku searchla kt gugel info2 psl 'dr abigail tyler n psal kajian die'.hasil gugelan aku,aku tgk ader yg ckp cite ni tipu je sebb Dr abigail tu xpenah wujud pn..kt Nome,Alaska tu xpenah org wt kajian pasl sleep behavior ni.Psal rakaman yg kunun nye betul tu,ader yg ckp tu tipu je,director saje nk bg menarik cite tu n tuk promosi.

Ader jgk yg ckp cite ni betul sebb byk kes kehilangan org berlaku di Nome ni yg FBI pn xdpt selesaikn kes ni tpi dlm cite ni nm dktor,tempt n nma2 patient tu telah di ubah dan rahsiakn utk keselamtn mereka.

Enthla,masing2 ader pendapt masing-masing.Anda rasa cmner??is it true or fake?
anda tentukan...



Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteriiiiii(asap kuar kepul2 tiba2)
2

sepetang di tg tualang

Tanggal 17Nov yg lalu,aku ,kakza ngn kak nani di ketuai oleh val telah pergi ke tg tualang untuk mengait rambutan di rumah emaknya val..Pada hari itu,cuaca agk mendung.semuanya menjangkakan hari akan hujan tapi sangkaan kami meleset.hujan tidak turun pd petang itu.
Betolak dr ipoh jam 2 ptg.aku g ngn kakza.sungguh mencabar nk g ke umh mak val tu..siap kne naik jambatan kayu lg..cam explore race rsnye.Setibanya di sana,aktiviti mengait rambutan pun dijalankn sekali lg diketuai oleh val.byk gak la rambutan yg di kait dan di kutip,penuh 3 besen..

Mak val jamu ngn bihun greng lagi..sedap betul.maseh mak val..wt susah2 aje.ehhee.seblm balik masing2 la kaut rambutan tu buh dalam plastik masing2..


sampai je rumah,aku terus kupas rambutan tu,letak dlm bekas simpan dlm peti ais..dlm ms dua hari je rambutan yg aku kupas tu telah abis di makan oleh housemate dan aku..hehehe.

Ape pun,trime kasih ye val n family sebb sudi mengundang ke rumah untuk mengait rambutan..





4

all about toge

Gmbar di atas tu la tauge @ nm komersel nye toge.dulu aku suke makan toge tak kira dalam apa jua masakan.kalo dlm kuew tiow greng lg bes..dlm mee greng..sumela..bes belaka..bak kate org kalo toge tak der dlm sume masakan yg di sebut td tak lengkap la mkan..tapi tu sume dulu.

huhuhu yeee sume tu dulu..

kini,


aku dah tak makan toge..jgn kate nk mkn,nk tgk pn dah tak lalu..haa
mesti tertanya tanya kn nape ??

jwapannye : sume nye di sebabkan oleh satu kisah yg tak di sangka sangka..cerita yg membolehkn seseorang menjadi fobia,takut dan ngeri bila mendengarnya..aku tak sangka kisah tu terpacul dari jari orang itu.huhuhu.sungguh hampeh sekali org itu..
bukan aku saje yg fobia malahan org lain jua.(skemanya ayt)ekekke.bila dgo je toge terus rs nk muntah..tambh2 bila toge2 tu gemuk dan berbintik2 coklat.(waktu taip ni aku sambil menutup mulut tkut muntah ats keyboard)..

lihatlah betapa fobia nya aku..lepas ni aku rs kalo mkn kuew tiow greng ke mee greng ke @ ape makanan yg ader toge..harus aku sisihkan sume toge2 tu ke dlm pinggan yg berasingan tuk keselamatan aku dan org lain..

aku jua berharap agar fobia ku ini akan ilang dlm ms terdekat ni..harap2 la.
doakan aku yerr..aminn..



4

sume pasal sakit tulang belakng


Cara untuk mengelakkan sakit belakang:
* Elakkan tidur disofa yang lembut.
* Gunakan bantal yang diletakkan di bawah lutut ketika tidur.
* Gunakan tempat letak kaki – ” Foot rest” ketika duduk – memastikan lutut tinggi daripada punggung.
* Gunakan Lumbar support – Ketika duduk – mengekalkan lengkuk pinggang
* Ketika memusing – Pusingkan seluruh badan, kekalkan kaki dan pinggul sama arah.

Senaman untuk sakit belakang
SENAMAN 1
* Berdiri dengan kaki buka sedikit
* Letakkan kedua tangan di bahagian punggung dan bengkokkan badan kebelakang.Tahan 10 saat. Ulang 10x

SENAMAN 2
* Duduk dikerusi dengan bengkokkan badan kepala mencecah lutut.

SENAMAN 3
* Baring bengkokkan kedua lutut dan angkat punggong. Tahan 10 saat dan ulang 10x

SENAMAN 4
* Baring bengkokkan kedua lutut dan jatuhkan kekiri dan kekanan.Tahan 10 saat dan ulang 10x

SENAMAN 5
* Baring bengkokkan lutut rapat kedada secara berselang-seli tahan 10saat dan ulang 10x

Rujukan : Hospital Permai
Kebanyakkan kecederaan belakang terjadi bila-bila masa sahaja, oleh yang demikian, jagalah belakang anda sentiasa dan di mana sahaja. Perlu ingat… belakang anda sentiasa bekerja walaupun semasa anda tidur. ”Body mechanic” yang baik akan memberi perlindungan untuk tulang belakang. Pastikan tulang belakang seimbang pada posisi neutral. Mengelak itu lebih baik daripada mengubati
* kesimpulan nye..aku kne mulakn eksesais ni dr skrg..yeee ayuhhhhh!! semangat!!!

0

~ sepi ~

Sepi - yuni Shara


Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam


*Apsal tetiba aku post lirik ni..ermm.....entahlah..

2

bukan senang nk jadi PAPA


Tula ayat dr Afdlin Shauki dalam cite Papadom..Malam tadi aku ngn kwn aku g tgk cite ni kt tgv super kinta kul9.30 dengan harapan berbaloi la tgk..hehehe ternyata mmg berbaloi la tgk cite ni..gelak je sokmo..satu panggung lak tu..

Lawak spontan Afdlin mmg best.hehehe..kwn aku yg mula2nye kate byr RM7 tuk tido tu tak jadi tido sebb dok gelak je cmner nk tido..Jln cite die mmg bestla..Kesengsaraan seorg ayh nk jg anak.Snggup wt ape saje..

Sape2 tak tgk lagi g la tgk..tak rugi tgk cite ni.berbaloi baloi la..hehhehehe.
2

perasaan ku ketika dan waktu ini

~aku sedih,keliru dan risau~


sedih + keliru + risau = tak tenteram

sekian
0

akhirnyaaa...

Akhirnyee impian aku nak makan sate tercapai mlm tadi..dapat jugk aku mkn setelah kepingin dr ry ke3 lgi.huhuhu..mlm smlm bru dpt..mbe aku bwk aku g mkn.hehehe time ksih yer kwnku itu..mkn kt situ dh 10cucuk..tpi aku cume mkn 8 cucuk je occay..DIULANG 8 cucuk je..

nila sate aku beli tu.

Aku bungkus lg 15cucuk tuk bebudak rumah..dlm kul
12.15 bru sampai umah..ade yg tido dh nunggu sate lame beno.hahahhaa..so simpan la dlm peti ais..heheh..tpi aku suka la dpt mkn sate..suka sgt.hahaha..lepas ni ape la plak aku kepingin..

wahai!! orang kampung..aku dh dpt mkn sate dahhhhh!!
2

Misteri si Ziah..


Baru 5minit berlalu..aku dpt msg dr no xxxxx
msg die berbunyi begini

"Rasa sunyi??Taip on Ziah dan hantar ke xxxxx.Video Clip Yg TERHEBAT &
KEJUT Menanti Anda.Pasti Anda Tidak Dikecewakan.Pdftrn FREE!Sms out ke xxxxx
Utk Stop Promo"

sape Ziah ni..???cm ner die kenal aku..??
4

aktiviti-aktiviti raya

Malam raya

mlm ry ni besla..mcm2 la wt,msk aym mask merah,kari kerang,kari daging dll..tula aktibiti mak aku,aku ngn kakk aku..abg aku lak sibuk beperang a.k.a main meriam..ngalahkn anak dia main..bergegor dapur.ekeke..anak2 sedara aku lak aku tak bape pasti ape aktibiti diorg ni..muskel gk..korang nilai la sendri.hahaha

gantung barbie2 ni sume ngn tali ikat beg..aku tgk srupe witch plak..gntung kt leher lak tu..haiihh..

Tapi sekali pandang seram pun ada.ekekeke..

Pagi raya

Lepas mndi sunat aidilfitri..g smyg raya..balik umh makan2 sket pstu g ziarah kubur..stat ni la org dok dtg tak putus2..tpi sampai tghri umh aku sunyi sepi..xder org kt umh..mak g jenjln,kakk pun g jenjln,aku pun nk g jenjln gk..tak kn nk dok umh je guard..ishh xleh...petg tu kul7 bru blik umh..waaa raya sakan nmpknye.hehee.raya kedua pun cmtu gak,kul3 aku kuar umh kul7 bru blik..so aku tak tahu ape aktibiti kt umh.haahaha..

raya thn ni same je cm ry thn2 lepas cume satu je pelik sket..kt umh tu rs cm cyber cafe lak.sume pakat dok ngadap laptop je..dasat2.SEKIAN..

7

Lagi seminggu nk raya..hoorayyy!!!

Alhamdulillah,dh dekat sebulan dh pose..lg seminggu je nk rayaa.waa bes nyee..tak sabo nk balik kg,jumpe family,kwn2..ms ni la nk jumpe...mkn2.waaa bes bes.hehehee..insyaallah aku mula bercuti pada 19hb ni..pg2 subuh2 dh gerak balik kg takut jln jem..ecehh tpi numpang je pun..ptg sabtu tu lehla tolong2 mak aku ape yg ptt..sian plak.

nk shoping ry last minute bru bes..tpi nk beli ape ek..tak tahu lg..

Dikesempatan ini aku nk memohon ampun dan maaf jika ade melakukan kesalahan atau melukakan ati sesapa..maaf zahir dan batin..dan kepada yg berada di PERANTAUAN tu..selamat hari raya..ekekekek.mgkin suasana di sana tak semeriah di sini tpi tetap meriah gk kan.kn kn..hehehe..ingt2 la org yg ada kat Malaysia ni..(pttnye yg di perantauan sebut cm gitu.hehehe).

Moga Aidilfitri thn ni memberi sesuatu kepada kita..renung2 kn dan selamat beramal..hehhehe

RAYA DAH WEI...ho ho ho balik kampunggg!!!
10

persiapan hari raya 2009

lagi 2 minggu nk sambut raya..ape2 pun lum beli lg..secara ringkas nyee aku rumuskn persiapan aku tuk raya kali ini...


baju raya : tak der a.k.a mls nk beli..( sponsor dr bju mak )ekekeke

duit raya : yg ni aku dh bereskan..thn ni 50 posen sorg bebudak dpt.ekeke

kuih raya : kuih2 raya ni aku hanya menggunakan jari sahaja dan sedikit wang.

tiket bas : tuk balik ke kg on the spot beli..sama jgk tiket nk balik ke ipoh..
kalo abis,jwbnyee tumpang lori ikan jela..

ape lg persiapan ry..ermm tu je thn ni tema raya adalah RAYA ALA SANTAI...
2

amalan di bulan Ramadhan

PAGI


  1. Solat sunat Subuh dan fardu Subuh, kemudian wirid biasa serta doa sesudahnya


  2. Zikir

    • La Ilahaillahllah (sebanyak-banyaknya)

    • Allahu Akbar - Seratus kali sebelum naik matahari (tiada Tuhan melainkan Allah)

    • Tiada Tuhan melainkan Allah, Muhammad itu Rasullullah, pada setiap saat dan nafas sebanyak bilangan luasnya ilmu Allah)

    • Tiada Tuhan melainkan Allah yang berkuasa memerintah yang sebenarnya lagi nyata)


  3. TASBIH: (100 kali dikurniakan sepuluh ribu kebajikan, dihapuskan sepuluh ribu kejahatan, diangkat sepuluh ribu darjat) (Maha suci Allah dan segala pujian bagi Allah, tiada Tuhan melainkan Allah, Allah Maha Besar, tiada suatu daya dan kekuatan melainkan dengan Allah yang maha tinggi lagi maha agung)


  4. SELAWAT : Sekurang-kurangnya 10 atau 100 kali

  5. SOLAT SUNAT

    • Solat sunat Isyraq

    • Solat sunat Dhuha

    • Solat sunat Tasbih dan

    • Membaca al-Quran

    • Membaca doa taubat 'Akasyah (memohon keampunan taubat dosa-dosa besar)


TENGAH HARI
Solat sunat Zuhur - Fardhu Zuhur - Sunat Zuhur serta doa

ISTIGHFAR:
(a) 70 kali/100 kali) (Aku memohon keampunan Allah dan aku bertaubat kepadNya)
(b) (70/100 kali: Pohon keampunan ibu bapa) (yang bermaksud: Tuhanku,ampunilah bagiku bagi dua ibubapaku dan rahmatilah keduanya sebagaimana mereka telah mendidik aku ketika kecil.
(c) (25 kali:wasiat Nabi kepada Saiyidina Ali supaya dikasihi Allah (Aku memohon keampunan kepada Allah yang maha agung bagiku dan bagi dua ibu bapaku dan bagi sekalian muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat (lelaki dan perempuan) hidup dan mati)

PETANG
1. Solat Sunat Asar - Fardhu Asar - wirid/doa
2. Zikir (sebanyak yang boleh) Tiada Tuhan melainkan Allah
3.Tasbih yang bermasksud:
(a) Maha Suci Allah yang maha Tinggi
(b) (100 kali) dikasihi Tuhan dan berat timbangannya di akhirat. (Maha suci Allah yang maha agung)
4. Bertakbir (100 kali) amanah Nabi kepada Sayidina Ali sesudah senbahyang asar sebelum tenggelam matahari - setiap hari
5.Selawat: (10/100 kali)

MAGHRIB:

  • berbuka puasa - solat Maghrib dan sunat Maghrib

  • solat sunat Awwabin

  • membaca (50 atau 100 kali) menjadi pengadang dunia dan akhirat. (tiada suatu kekuatan melainkan dengan Allah yang maha agung)


ISYAK:

  • Solat sunat Isyak, fardu Isyak, sunat Isyak

  • Solat sunat Terawih, sunat witir

  • membaca al-Quran


TENGAH MALAM
Jam 12 malam atau 3.00 pagi hingga fajar Subuh

  • Solat sunat wuduk

  • Solat sunat Tahajud (dua atau empat atau enam atau lapan atau 12 rakaat) dan berdoa

  • Solat sunat hajat (memohon sesuatu hajat dan berdoa)

  • Berzikir (di dalam hati nurani/ingatan sebanyak-banyaknya).

  • Tasbih Istighfar (100 kali/70 kali). (Maha Suci Allah dan dengan segela kepujianNya maka suci Allah yang Maha Agung, aki mohon keampunan kepada Allah Yang Maha Agung dan aku bertaubat kepada-Nya).

  • Membaca tasbih dan zikir majmuk (sebanyak 100 kali). (Maha suci Allah dan segala kepujian bagi Allah, tiada Tuhan melainkan Allah, Allah Maha Agung, tiada suatu daya dan kekuatan melainkan dengan Allah). Setelah masuk waktu Subuh dan setelah azan Subuh, solat sunat Subuh/fajar dua rakaat, sebelum solat Subuh (antara azan dan solat fardu Subuh). Bacalah istighfar tabih 100 kali dan kemudian berdoa, kerana ini termasuk waktu mustajab doa - antara azan Subuh dengan solat Subuh, iaitu bermaksud: bertasbih dan mohon keampunan (jika sempat waktunya). (Maha suci Allah dengan segala kepujiannya, maha suci Allah yang maha agung aku memohon keampunan kepada Allah yang maha Agung dan aku bertaubah kepada-Nya)


BERSEDEKAH:
Bersedekah setiap hari pada bulan Ramadan tinggi pahalanya kerana kelebihan dan kemuliaan bulan Ramadan.

Bersedekah pada bulan Ramadan menutup kesalahan puasa, diampunkan dosa , berlipat ganda pahalanya.

Dicurahkan rahmat Allah, dijauhkan dari azab neraka, didekatkan ke syurga, terjauh dari bala.


0

adab-adab di bulan puasa


  • 1 :Berbuka apabila sudah masuk waktu Maghrib. (dalil : 6) Sunnah berbuka adalah sebab :


    • Disegerakan yakni sebelum melaksanakan solat Maghrib dengan makanan yang ringan seperti kurma, air saja, setelah itu baru melaksanakan solat. (dalil : 2,3 dan 4)
    • Tetapi apabila makan malam sudah dihidangkan, maka terus dimakan, jangan solat dulu. (dalil: 6)


    • Setelah berbuka berdoa dengan doa sbb : Ertinya: Telah hilang rasa haus, dan menjadi basah semua urat-urat dan pahala tetap wujud insya-Allah. ( dalil : 5 )

  • 2 :Makan sahur. ( dalil : 7 dan 8 ) Adab-adab sahur:


    • Dilambatkan sampai akhir malam mendekati Subuh. (dalil 9 dan 10 )


    • Apabila pada tengah makan atau minum sahur lalu mendengar azan Subuh, maka sahur boleh diteruskan sampai selesai, tidak perlu dihentikan di tengah sahur karena sudah masuk waktu Subuh. (dalil 11 dan 12)

    • Imsak tidak ada sunnahnya dan tidak pernah diamalkan pada zaman sahabat maupun tabi'in.

  • 3 :Lebih bersifat dermawan (banyak memberi, banyak bersedekah, banyak menolong) dan banyak membaca al-quran ( dalil : 13 )

  • 4 :Menegakkan solat malam / solat Tarawih dengan berjemaah. Dan solat Tarawih ini lebih digiatkan lagi pada sepuluh malam terakhir (20 hb. sampai akhir Ramadan). (dalil: 14, 15 dan 16) Cara solat Tarawih adalah:

    • Dengan berjemaah. (dalil : 19 )
    • Tidak lebih dari sebelas rakaat yakni salam tiap dua rakaat dikerjakan empat kali, atau salam tiap empat rakaat dikerjakan dua kali dan ditutup dengan witir tiga rakaat. ( dalil : 17 )

    • Dibuka dengan dua rakaat yang ringan. (dalil : 18 )

    • Bacaan dalam witir : Rakaat pertama: Sabihisma Rabbika. Rakaat kedua: Qul yaa ayyuhal kafirun. Rakaat ketiga: Qulhuwallahu ahad. ( dalil : 21 )

    • Membaca doa qunut dalam solat witir. (dalil 22)

  • 5 :Berusaha menepati lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir, terutama pada malam-malam ganjil. Bila dirasakan menepati lailatul qadar hendaklah lebih giat beribadah dan membaca: Ya Allah Engkaulah pengampun, suka kepada keampunan maka ampunilah aku. (dalil : 25 dan 26)

  • 6 :Mengerjakan iktikaf pada sepuluh malam terakhir. (dalil : 27 )

    Cara iktikaf:

    • Setelah solat Subuh lalu masuk ke tempat iktikaf di masjid. ( dalil 28 )

    • Tidak keluar dari tempat iktikaf kecuali ada keperluan yang mendesak. (dalil : 29 )

    • Tidak mencampuri istri dimasa iktikaf. (dalil: 30)

  • 7 :Mengerjakan umrah. ( dalil : 33 dan 34 )

  • 8 :Menjauhi perkataan dan perbuatan keji dan menjauhi pertengkaran. (dalil: 31 dan 32)
  • 3

    dugaan sebelum puasa.a.k.a aku yg baik..

    21 August 2009

    ni semalam nyer cite..wktu aku nk balik keje dgn hati yg sonok,maklumla esok puasa..tiba2 perjalanan aku terbenti jap..ms tu kat padang..mata aku tertumpu kt kusi batu..aku tgk ada hp nokia 1600..

    " sape nye hp ni??"aku ckp dlm ati aku(eceh cm karangan lak.ekeeke)

    aku tgk kt pdg budak2 dok main..xder plak yg dok tgk2 hp ni..hp tu off..aku tgk kt padang lg kot2 la ader org tnjuk tu hp die ke ape..tak der jgk..

    haihhh..hp sape la ni..dgn otomatik nyerr tgn aku nk ambik hp tu..tiba-tiba...

    jeng...jeng..jengg....(suspen sket)ekekeke

    tangan aku tak ambik hp tu..dlm otak aku fikir ni cm dugaan je.yela ambik brg bukn hak kita.....esok nk pose..kang kurang lak pahala pose.aku tgk lg hp tu..
    pastu aku pun meneruskan perjalanan pulang ke rumah..sambil2 tu aku tgk gak kt hp tu..kot2 ader yg dtg ambik ker..hehehehe..syukur aku tak ambik hp tu.

    22 August 2009

    hari ni ms nk g keje,aku tgk hp tu dah tak der..org lain dh ambik kot.ermm...
    2

    maafkan saya

    Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan
    "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad,
    apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak
    melakukan hal-hal yang berikut:

    * Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
    * Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
    * Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

    Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
    bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
    Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.



    Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan,
    baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja dan saya juga memaafkan segala dosa anda , semoga kita dapat menjalani
    ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, InsyaAllah
    6

    tingin nak makan cucuq cempedak..huhuhu


    Dr bulan lepas lagi dok tringin nak mkan cucuq cempedak ni..nk wt tak terbeli beli cempedak.ekekekek..sedap sungguh cucuq cempedak ni..rasa ujung minggu ni nk wt je..demi merealisasikan impian tuk makan..ekekek cm mengidam plak..salah satu cucuq fav ni..mg2 impian nk makan cucuq cempedak tercapai..aminn..
    SEKIAN.


    *credit hang81 4 the pic
    4

    balik kampung

    Penat tul cuti ujung minggu lepas..nape??aku balik kg..mula2 cadg tak nak balik sebab tak der tiket bas mlm ke kg aku tu..so aku kansel la nk balik..balik kg pun sebab nk ikut rombongan meminang anak sedara aku kt penang..

    tup tup kakk aku msg kate die balik ptg jumaat dr kl.so sampai ipoh ngam2 la aku abis keje..so cdgn tak jadi balik td terpaksela tuko kepada balik..kakak aku sampai ipoh dalam kul6.15 ptg.ambik aku pastu gerak la ke kg..hoohoho..sampai kt kg dalm kul8mlm.mlm ni kene tido awal sebab esoknye nk bgn awal nk siap2 gerak ke penang lak..

    kul7pg- gerak dr kg - penang(umh kakak aku).
    kul8.30pg sampai ,tolong2 susun hantaran,gubah ape yg patut(eceh cm terer lak),byk gk hantaran anak sedara aku ni..tak tahu belah pempuan bape..seblm gerak ada kenduri tahlil sekali..janji kul 12,tunggu punya tunggu kul2 pun xsampai2 lg org yg nk baca tahlil tu a.k.a jurucakp bg pihak lelaki.

    yg kakk aku sorg ni beriya la ajak g pc fair,al maklumla sekengkang kera tempt tu ngn umh kakk aku..last2 g la jugk..tgh2 kakak aku nk beli brg,mak call kte org bc tahlil dh sudah..dh nk gerak dah..ape lg.kelam kabut la..ms tu..jln laju je sume.eekekeke..kuar2 je tgk2 ujan..ishh dugaan tul..payung dhla bw satu je.yg pegi 5 org 1 budak..

    kakak aku je yg pepayung ngn ank sedara aku yg kecik tu.aku,anak sedara aku(lelaki)+anak sedara srg lg(pempuan)+kakak aku sorg xder payung..sume pakat pepayungkn pamplet2 je..ujan mkin lebat..tgh2 jln nmpk ader kete letak cm kotak maxis kt cermin depn kete die(xnk bg panas kot)ape lg aku ngn ank sedra aku yg laki tu rembat la kotak tu wt payung.ekkeke..

    tu pun tak muat..3org je muat..sampai2 je,sume tgh tunggu kteorg..hantaran sume dh bwk turun..terus la gerak g umh pengantin pempuan..cm besala klo bertunang..bincang2,sarung cincin,peluk2,tgkap gmbo bla bla bla..cume tak der adegan nangis2 je..abis je majlis balik la umh kakk aku balik..sembang2 lg..kul6 gerak dr penang balik kg..awal balik sebb mak request nk balik awl..nk g paso mlm kt kg tu katenyee..tak penah g lagi..ekkekee..

    sampai je kt paso mlm tu dh kul7..beli tu beli ni..kul7.45 balik.masuk2 je dlm kg tgk sume umh gelap..apsal ni..rupenye letrik takder..aku ingt kg sebelah je..rupenye ngn kg aku sekali tak der letrik..jenuh la cari lilin ms sampai tu..sengah jam pastu letrik kembali pulih..hooorayyy!!! leh cas hp.(bateri hp aku tinggl nyawa2 ikan je lg)..SEKIAN
    2

    yes or no


    haiiihhhhhhh......
    6

    syukur alhamdulillah - part 2

    tanggal 31 July 2009,arini aku test jpj tuk lesen kete..alhamdulillah aku lulus dgn cemerlang,terbilang dan gemilang..waahh kemain lg..tak der la cemerlang sgt pun..sampai kt pusat memandu tu kul8.00pg,ambik no giliran pe sume..tunggu la sampai kul 9 baru stat test

    test 1 - mendaki bukit
    test ni aku tak berapa nk takut sgt(cewahh eksen).kekeke.bila sampai je giliran aku..aku wtla.yess!!! tayar msuk line!!(dlm ati aku la ms tu)..kuar kete sain borang pe sume..sain pun cm ape je bentuk ketaq punya pasai..rs nk pegang pen pun tak reti dah.hehehe

    test 2 - parking
    yg ni aku takut satu je..lnggar tiang ms side parking..tu je..slow je kete tu aku bwk..ekeke.alhamdulillah..lepas gak..test lepas ni yg pling digeruni...huhuu

    test - jln raya
    aku punya la tak nk kne ngn tester pempuan sebab diorg ckp tester pempuan ni straight sket..tup tup..aku kne ngn tester pempuan.haiiihhhh..(dlm ati lg)
    aku pun cek2 la yg di ajokn..tester tu senyap je sepanjg perjalanan tu..aku brape kali telan air liur pun tak tau..hrp2 die tak dgo la.wakakakaaka..alhamdulillah aku lulus gk kt jln raya..tpi ader 3 kesalahan yg aku wat..ekekek..tak pela..yang penting LULUS!!!!..heheheh..syukur alhamdulillah...
    4

    ayam golek oh ayam golek

    Semalam aku,mukk,tapei,mr mb ngn kak erin g tesco stesen18 mkn aym golek..perghhh sedap tul aym tu..mula2 sampai aku,mukk,mr mb ngn tapei.bincang2 punya nk mkn kt luar ke dlm..akhirnye mkn kt dlm la..sementara menunggu kak erin dtg bersama aym goleknye..kami pun mkn la ABC..aku mkn cendol je..tingin beno nk mkn..spesel tul ABC mukk..bekas pun cntik..ekekek..bila kak erin muncul je..bersama aym golek....siap bwk tupperware lg..teringat lg ayat mr mb..

    "erin ke tu?"

    aku jwb "yela, tula kak erin"

    "huishh..tingginyaa..cm model tu"(ms ni tekesima aku kejap)ekekek.

    kalo kak erin tahu tentu senyum sampai bulan depan..

    tanpa membuang ms kak erin pun membuka la plstik yg berisi aym tu..mr mb pun ape lg..merasmikan mjlis itu..masing2 la ambik aym tu..aku mkn dgn penuh kekusyukan..bak kate org "ms mkn xleh ckp"kekeeke.punyala sembang sampai La Dolce Amyra a.k.a ank kak erin tetido..dhla mlm kne teman maknye cari telor.kekeke..opsss..

    dah abis mkn,g la pusing2 kt tesco tu..sampai la kt tempat permainan budak2..ingt nk jln2 je kt situ..rupenye mr mb beli token nk main game..huihhh..berjiwa rakyat tul mr mb...yg kami2 ni tgkla mr mb race kete dgn tapei..dah abis main game pe sume..la dolce amyra dh merengek2 nk beli cekelat kt pasr mlm..mak dia pun akur kehendak anaknya itu..

    dah dekat kul7 dh ms tu..so sume nk beransur dah..begitula saja cerita mkn aym golek..SEKIAN

    ni la ayam golek kak erin tu..ambik ni pun aym tinggal seketul je.eekekek


    psst : thank you to mr mukk for the pic..heehe.
    thank you jgk kat kak erin sebb belanje aym golek..blanjemu ku kenang..

    7

    syukur alhamdulillah...

    kul7.25 aku kuar umh,awal tul kuar..bukn sebb g keje awal tapi arini aku test jpj tuk lesen moto..huhuhu..berdebar-debar rsnye..sampai je kt pusat latihan,isi borang ambik giliran..tpi memndangkan cuaca ujan kt situ tepaksala di tangguhkan test dlm sengah jam camtu..

    aku lg la berdebar..giliran aku no 2...huihhh awal tul..tapi peg jpj tu test tuk yg ulang dulu..lega sket dlm ati aku..xderla awal sgt..time je giliran aku..aku pun wtla walaupun jantung ni dok dup dap dup dap..

    Alhamdulillah..aku lulus test jpj ni..tunggu 31hb ni lak test jpj tuk kete lak..lg bedebar-debar rsnyee..harap2 aku lulus nnt.Aminnnnn..
    3

    sembang kosong

    tiba mbe baik aku cal..rindu kt aku la tu..ekekeke


    syarikin : wei,ang wtpe?

    aku : tak wtpe pun tgk tv je..ang call aku nk apa?rindu kt aku ker?

    syarikin :tak pun tpi aku tau ang rindu aku sbb tu aku call..ang kan blagak
    mn nk call aku..

    aku :aise..mn ang tau aku blagak ni..penat aku kaver2 bg tak tnjuk aku blagak.

    syarikin : tgk2!!..betul dak..wei ang tak g bebutulan(hnya aku ngn syarikin je
    th mksdnye) ke arini..

    aku : aku mn g bebutulan,aku tak reti bebutulan ni..ang yg ajaq aku..ekeke
    ang lak tak bebutulan ka.kalau ang bebutulan aku report mak ang..
    peduli apa aku..aku kamcing ngn mak ang..jgn main2.hahaha.

    syarikin : eleh..aku tak heran..aku pun leh report kt mak ang pasai ang dok
    bebutulan sana sini..aku msg mak ang..

    aku : wei mak aku tak reti baca msg,taip pun xpndai..die pandai jwb call je..
    mak aku dh tuka no..abisla ang tak tau no mak aku..

    syarikin: eleh..mak dah call aku td bg tau no bru die..hahaha

    aku : sudahla syarikin..maleh aku nk layan ang ni..tak berhati perut lgsung.
    cmner la aku leh dok sebilik ngn ang 3thn..seksa woooo.aku je taknk
    luahkan kt ang..sebb aku kn baikkkkk.hahahahah

    syarikin : aku pun tak bape suke kt ang sgt sbnrnya..tpi tepaksa la dok jgk..
    3thn gk aku menderita..ekekeke.dahla wei..aku nk tido ni,esok bgn awl

    aku : ok la wei..ape2 msg @ call la aku lg yerr..weii kwen aku nk jd pengapit.
    wakakaka

    syarikin : tgk la dulu kalo aku nk..aku kn benci ang..hahahha.bye

    aku : cmtula kawn..sudahla syarikin.."i'll be watching you"..byee

    perbualan aku ngn best friend aku brenti kat situ..SEKIAN

    psst: sbnrnye buntu otak tak thu nk tuleh ape kt blog.wakakaka

    4

    Gerhana matahari...


    Hari ni 22 Julai 2009,satu fenomena gerhana matahari telah berlaku..fenomena ini berlaku antara jam 8.20-8.40(eh betul ke waktu ni)..aku ingt nk la tgk sebab msuk keje lambat tapi di sebabkan arini ader blaja kete so tak leh la nk tgk.

    kali terakhir aku tgk gerhana matahari secara siaran langsung masa aku umo 12 kot kalo tak silap la..ms tu siap bawak baldi,isi air penuh2 letak kt laman umh nak tengok punya pasal sembil pakai cermin mata hitam,heheheehe.bergaya tul,semata-mata nk tengok gerhana matahari..sebab rs cam bes je...Lepas ni bila lak gerhana matahari ek...harus aku tgok secara langsung pas ni...


    psstt: time kasih kt pk sebb gmbo di atas..
    8

    mengantuk tahap gaban,ultraman,superman,batman.

    Apsal la arini aku ngntuk sungguh la..rs nk letak lidi je kt mata bg tebuka..ngntuk sungguh..haihhhh..syaitoooonnnn ape la yg gayutt ni..mula2 cool lg pejam mate..tido ala2 kaber2 konon..hehehee

    Setelah beberapa minit,tido secara sopan ni tak dpt di bendung dah..ape lg tido letak kepala atas meja la.hehehe.nasib tak baring terus..dapat la tido 10minit..lega gak la sket "syukur alhamdulillah"..Lega tul dpt tido kejap..apsal la ngntuk sgt,nk kate tido lambt sgt tak la jgk..hmmmm..ape pun mseh pada tukng ambik gmbo ni sebb curi2 ambik gmbo aku..tak guna tul...sumpah jadi mesin air bru tau..sempat lg wt kegiatan tak bermoral ni..huh!!..SEKIAN.


    8

    unknown mood


    Aku tak tahu mood aku arini ape...
    *status mood = unknown*
    otak tak stabil kah???
    masih jua tak leh pikir...
    moga-moga esok mood aku tak unknown dah,
    aminnn..


    6

    Minggu ber huha huha...

    busy tul aktiviti hujung minggu aku,mula2 hari sabtu keje half day pastu ptg dalam kul5.30 blaja kete lak sampai la kul7..haihhh dengan hujan lebatnye blja bwk kete,seriau pun ader..mklumla bru L lg.(nangis2)..malam tu lak mukk msg kul7.30 ajak g lepak2.aku cm besala on je mnjg.ekekekek..mlm tu aku ajak la housemate aku sally join sekali sebb sian lak tinggai dia sorg2 kt umh..

    ms dlm kete mukk ader ckp nk wt suprise,ingt ape la suprisenyee..rupenye die kate ade sorg lg akan join jgk..muskel gk ni sape die la..aku kenal ke?berdebar2 rs di dada.hahahaha..sampai kt kedai tu nmpk kak j dok tgh duduk..sembg2 kejap pastu mukk dtg ngn sorang WANITA dan anak kecil..sape die ni????? mcm kenal je..muka familiar..sape ek??hati aku berbisik..ekkekekek..pastu mukk kenalkan,ni la kakerin..aku pun oooooooooooooooooooo..pttla cm kenal..ekekke dan dan je..cehh!!

    sembang la mlm tula.sesi interbiu kak erin dan anaknyee..comei tul amira(ank kakerin) mulut die sweet je..sembang punya sembang sampaila kul11.30..amira pun ngntuk nk tido setelah penat bermain2 ngn makcik tudung hitam a.k.a kak j.ekekek..kak erin pun mintak nk beransur dgn alasan ank dh ngntuk..padahl dpt sms sruh blik kot.ekekekek..kul12.30 sume la blik.mklumla kedai pun nk tutup dah msa tu..balik2 je terus tido.esk pg aku ader blja moto lak..ptg nk temn si sally g tesco bli brg..so aku perlukan rehat yg cukup tuk aktiviti esok lak..haihh byknye aktiviti..SEKIAN
    2

    aku stresskah?? stresskah aku??

    Stress kah aku??

    Utk mendapatkan jawapan,mari lihat:

    1-Anda sentiasa menghadapi masalah utk bangun tido.

    *Keputusan: Ya.





    2 - Tengkuk anda sentiasa berasa sakit dan susah utk memusingkan kepala

    *Keputusan:Ya(tak dpt dinafikan lg)







    3 - Rambut anda sentiasa kusut masai setelah mandi dan menggunakan syampi yang terbaik.

    *Keputusan:Kurang ya.





    4- Kepala anda sentiasa berasa pening dan
    seperti berasa di awang-awangan.

    *Keputusan: kadang-kadang








    5- Berat bdn anda terus meningkat dengan mendadak walaupun anda dah berusaha keras utk mengurangkan berat bdn


    *Keputusan:Tidak.





    6 - Anda selalu berasa letih yg amat sgt
    sentiasa mengeliat.

    *Keputusan:Ya






    7 - Anda sentiasa berasa fikiran anda terlalu sempit

    *Keputusan:Kurang ya lgi





    8 - Anda sentiasa berasa diri anda terlalu kecil
    dan selalu dipermainkan.

    *Keputusan:Tak jugak..






    9- Boss sentiasa marah dengan anda,kwn2 selalu tak puas hati ngn anda.

    *Keputusan:Tak pasti.




    10 - Anda sentiasa bsh kuyup ketika kuar
    makan tengahari walaupun berpayung.

    *Keputusan:Tidak





    11 - Anda sentiasa merasakan kehadiran tetamu asing.

    *Keputusan: Tak





    12- Anda sentiasa rs hendak demam dan
    selsema serta kepala rs panas.
    ( lebih kurang nk migrain la.)

    *Keputusan: Adala sket-sket.



    13- Anda sentiasa berasa keseorangan dan berasa amat takut spt seseorg sedang memerhati anda.

    *Keputusan:Kadang-kadang.






    *Keputusan : Ada yg kene kt aku ader yg tak..ermmm so,
    *Kesimpulannye : AKU SEPARA STRESS...huarrggghhhhh!!!!..
    8

    Berbau kelucahan


    Petang semalam tgh balik dpt sms,entah dr sape la..

    "ingin melihat saya,lita?on LITA dan hantarkan ke xxxxx"

    pastu ..

    option--> delete--> yes..

    hahahaaha..tak der koje nk on si LITA tu..

    mcm2 skrg ni..
    6

    makan!! makan !! makan! dan makan lagi..

    waaa arini cite pasai makan je..sebab pe..mlm ni aku ngn budak2 umh nk g mkn kt luar..tpi bukn luar umh,mkn kt luar..mgkin kt benteng kot(tempat makan kt taman ni)..tak pun mkn kfc ke..tgk la cmner nnt..lame dah tak makan ramai2 ngn budak2 umh..so mlm ni la nk mkn2..lagipun ader 2 orang budak praktikal kt umh tu dh nk abis dah praktikalnyee..so kira mkn2 ni tuk meraikan diorg la...

    last mkn ramai2 kt luar pun thn lepas,buka pose tu je..hehehe..hooo yeeeeeyy!!

    SEKIAN...
    4

    misteri gadis membawa helmet di kala hujan


    Waktu tu jam pukul 7.15pg,hujan turun mmg lebat..lg bes klo dapt tido time2 hujan..tak lama tu ader la kelibat seorang gadis berpayung sambil membawa helmet tgh berjalan time2 ujan lebat tu..Gadis tu menuju ke arah jalan besar..tak der orang lain,dia jalan sorang-sorang die je..muskil ni..ape ke di buat jalan sorg2 pg2 ni ,tgh ujan plak tu..siap bwk helmet lg,tpi moto takder plak nmpk..ishhh..muskil muskil..

    sampai di pertengahan jalan,tiba2 gadis itu berhenti......

    mulutnye terkumat kumit seperti bercakp..lalu menoleh ke blkg..ia memsukkan sesuatu ke dlm saku lalu berjalan ke arah ia datang td(patah balikla mksudnye)..mulutnya masih terkumat kamit,mukanya kelihatan marah..tpi wajahnya agak samar2 kerana titisan air ujan yg lebat menutupi raut wajahnya..

    setelah sampai ke destinasi,gadis itu membuka pagar,membuka kasut,lalu menyidai stokin..ooo rupenye stokin die basah..msuk ke rumah bersama helmet..



    Begitula kisah aku yg tak jadi g blaja moto smlm..SEKIAN.
    2

    Petua

    Mengubati Pening kepala dan demam selsema
    Ambil satu biji bawang mentah, dikupas lalu seraya berselawat 3x, dikunyah sehingga terasa gas bawang tersebut. Insya-Allah, pening kepala dan selsema anda akan hilang

    Suara Perindu
    Elakkan dari banyak memakan makanan yang pedas-pedas atau yang agak panas. Selalu minum air asam jawa. Berlatih bercakap dengan mengawal nada suara, jangan dilepaskan suara sewenang-wenangnya. Dikatakan bahawa suara perawan adalah bagai bunyi seruling yang merdu.

    Menghilangkan Lebam Mata

    Teh uncang yg telah digunakan jangan buang. Lekap pada mata dan biarkan semalaman. Lakukan 3 kali seminggu ketika hendak masuk tidur. Menghapuskan Urat Timbul Di Kaki Sewaktu Mengandung Belah beberapa ulas bawang putih lalu ditenyeh kepada urat yang mula timbul. Amalkan selalu.


    Mengelak Santau

    Untuk mengelakkan santau melalui makanan, pastikan sebelum menjamah makanan ,rasa lelangit kita dengan lidah. Kalau lelangit tu terasa kesat tanpa rasa geli, jangan makan makanan/minuman atau pun tutup kedua-dua belah telinga kalau tak dengar bunyi berdengung, berhati-hatilah dgn keadaan sekeliling. Untuk mengelakkan santau melaui angin, jangan amalkan tidur bertentangan dengan pintu.


    Menghilangkan Sakit Kepala

    Ambil sebiji bawang putih, hiris nipis dan tampal pada kiri dan kanan pelipis. Bawang tadi akan menyedut bisa pada kepala tadi dan biarkan semalaman. Hirisan bawang tadi akan tanggal sendiri apabila mengering dan sakit akan beransur hilang. Pelipis akan berwarna merah kehitaman tetapi akan mengelupas dalam sehari dua.


    SEKIAN..
    5

    aku pening..

    hari ini aku rasa kepala pening lg.tak ilang-ilang lg dr semalam..

    nk balik tak nk.... nk balik ke tak nak.. balik ke tak

    oihhhh penin....SEKIAN

    test suare a.k.a. latihan vokal--> DEMAM

    Mlm minggu lepas aku,mukk ngn tapei g berkaraoke kt salah sebuah pusat karaoke kt ipoh ni.tempt di rahsiakn pd umum.ekekeke..Plan dh dr petg tu td tak ramai yg dpt join,last2 kami bertiga je..mulala sesi test sora dr kul10 - kul1 pg..lame tul latihan..mula2 tapei nyanyi.perghhh sora cam awiee..lgu sume ala2 aleycats.ekekee..pastu mukk lak nyanyi..penuh syahdu mukk menyanyi..pastu aku nyanyi..ekeke..mukk nyanyi bape lgu je,asyik sms je..samela si tapei,lepas satu lgu satu sms..report la tu.wakakaka.aku je maintain xder sms2.

    kul1 pg abis lepak minum2 lak,bum bang bum bang bum bang..dh sampai kul2.30.mukk anta aku blik,blik tu je terus aku tido sebb esok pg2 aku ader blaja kete ngn moto..

    Bgun2 tido pg tu dlm kul6 pg aku rs kepala bepusing je,sume begoyang..penin je mcm orang laloq je.tpi bukn yerr..harap maklum..aisehhh cmner nk g blaja ni..aku bring balik..klo kul6.30 tu ok sket aku g la.bgun2 pun same gak..memg tak leh g blaja la jwbnya..kul7 aku pun sms la cina tu bg tahu aku tak dpt dtg kelas blaja kete arini atas alasan taksehat.ekekeek.smpaila ke kul10 aku baring tak leh bangun..tiap kali nk bagun mesti pening..aku sahkn diriku telah demm pada ari itu..


    kul11 lebih aku cuba bangun g blik air basahkn kepala,basuh muka sume..tu pun begoyang2 je toilet tu aku rasa.aku baring kt ruang tamu.hirup udara segar sket.kuar-kuar je blik,mbe umg tegur "apsal muka ko pucat??demm ker?"
    aku baring je terus..aku mkn panadol terus baringje kt sofa smbil tgk tv.Nak kate satu hari gak la aku kt sofa tu,dh petang sket rs pening dh kurang aku bangun g mndi.Alhamdulillah lepas mndi tu dh kurg sket..dh leh mkn pe sume..tpi rs tak larat tu ader jgk..nk mc ke x esok keje.arghh xnk lah..aku kn pekeje yg rajin dan bededikasi..ekekeke..Moga cepat sembuh utk aku..SEKIAN..
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Back to Top