2

Balik kampung a.k.a balik raya


Selamat hari raya aidiladha pada semua ummat Islam.
Moga raya tahun ni memberi makna dalam diri kita semua.
Berhati hati pulang ke kampung.
ingtlah orang yg tersayang..
cewahhh..ayt tak bley blah.ekekek

0

Fake @ Fact

Semalam aku ngn kwn aku tengok cite ni.memula nk tgk cite 2012 tapi sampai-sampai je tgk cite tu dh full..selapas 5minit berbincang ngn mbe aku tu nk tgk cite pe.akhirnye kami sepakat nk tgk cite 'the fourth kind' ni..Yang menarik aku tuk tgk cite ni sebb kt poster tu die tulis " based on the actual case studies".
tu rasa cm best je.

Permulaan cite ni cam bosan je tpi byk la adegan tekejut2 ni..sampai ada la yg jerit2..dalam cite ni siap di tygkn rakaman asal@original dri kajian doktor tu sendri..aku pendekkn la cite ni pasal pe..

Cite ni cite psl sorang dr 'dr Abigail Tyler' doktor Psychiatrist
yg wt kajian pasl 'sleep behavior' di Nome,Alaska.Husband doktor ni pn wt kajian yg sma tpi dibunuh pd awl cite tpi tak thu sape yg bunuh.So doktor Abigail ni la sambung kajian husband die..Doktor ni cy yg alien mengganggu sume patient die smpai ader yg bunuh diri.

Ader part yg dlm rakaman sebenar dgar suare "asing" a.k.a alien tu ckp dalam bhasa Sumarian.Sruh Dr abigail ni hentikan kajian die.Tpi Dr ni degil tetap nk tahu jgk ape yg mengganggu patient2 die ni n ader kaitan ngn pembunuhan husband die.Last sekali anak Dr Abigail ni kunun nye diculik oleh alien.Sume org ckp Dr ni gila sebb percya alien culik anak die.last sekali Dr ni lumpuh sebb die hipnopsis diri die nk thu sape n kenapa culik anak die.Dr ni pn ngaku yg alien tu bwk die ke satu tmpt pastu anta balik mcm lawatan sambil belajar la kot.ekeke
aderla perbualan Dr abigail ni ngn alien tu.

Kire sampai skrg tak thu mn anak Dr tu..dlm cite ni ader temubual bersama Dr Abigail nila..

So,lepas je tgk cite ni aku searchla kt gugel info2 psl 'dr abigail tyler n psal kajian die'.hasil gugelan aku,aku tgk ader yg ckp cite ni tipu je sebb Dr abigail tu xpenah wujud pn..kt Nome,Alaska tu xpenah org wt kajian pasl sleep behavior ni.Psal rakaman yg kunun nye betul tu,ader yg ckp tu tipu je,director saje nk bg menarik cite tu n tuk promosi.

Ader jgk yg ckp cite ni betul sebb byk kes kehilangan org berlaku di Nome ni yg FBI pn xdpt selesaikn kes ni tpi dlm cite ni nm dktor,tempt n nma2 patient tu telah di ubah dan rahsiakn utk keselamtn mereka.

Enthla,masing2 ader pendapt masing-masing.Anda rasa cmner??is it true or fake?
anda tentukan...



Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteriiiiii(asap kuar kepul2 tiba2)
2

sepetang di tg tualang

Tanggal 17Nov yg lalu,aku ,kakza ngn kak nani di ketuai oleh val telah pergi ke tg tualang untuk mengait rambutan di rumah emaknya val..Pada hari itu,cuaca agk mendung.semuanya menjangkakan hari akan hujan tapi sangkaan kami meleset.hujan tidak turun pd petang itu.
Betolak dr ipoh jam 2 ptg.aku g ngn kakza.sungguh mencabar nk g ke umh mak val tu..siap kne naik jambatan kayu lg..cam explore race rsnye.Setibanya di sana,aktiviti mengait rambutan pun dijalankn sekali lg diketuai oleh val.byk gak la rambutan yg di kait dan di kutip,penuh 3 besen..

Mak val jamu ngn bihun greng lagi..sedap betul.maseh mak val..wt susah2 aje.ehhee.seblm balik masing2 la kaut rambutan tu buh dalam plastik masing2..


sampai je rumah,aku terus kupas rambutan tu,letak dlm bekas simpan dlm peti ais..dlm ms dua hari je rambutan yg aku kupas tu telah abis di makan oleh housemate dan aku..hehehe.

Ape pun,trime kasih ye val n family sebb sudi mengundang ke rumah untuk mengait rambutan..





4

all about toge

Gmbar di atas tu la tauge @ nm komersel nye toge.dulu aku suke makan toge tak kira dalam apa jua masakan.kalo dlm kuew tiow greng lg bes..dlm mee greng..sumela..bes belaka..bak kate org kalo toge tak der dlm sume masakan yg di sebut td tak lengkap la mkan..tapi tu sume dulu.

huhuhu yeee sume tu dulu..

kini,


aku dah tak makan toge..jgn kate nk mkn,nk tgk pn dah tak lalu..haa
mesti tertanya tanya kn nape ??

jwapannye : sume nye di sebabkan oleh satu kisah yg tak di sangka sangka..cerita yg membolehkn seseorang menjadi fobia,takut dan ngeri bila mendengarnya..aku tak sangka kisah tu terpacul dari jari orang itu.huhuhu.sungguh hampeh sekali org itu..
bukan aku saje yg fobia malahan org lain jua.(skemanya ayt)ekekke.bila dgo je toge terus rs nk muntah..tambh2 bila toge2 tu gemuk dan berbintik2 coklat.(waktu taip ni aku sambil menutup mulut tkut muntah ats keyboard)..

lihatlah betapa fobia nya aku..lepas ni aku rs kalo mkn kuew tiow greng ke mee greng ke @ ape makanan yg ader toge..harus aku sisihkan sume toge2 tu ke dlm pinggan yg berasingan tuk keselamatan aku dan org lain..

aku jua berharap agar fobia ku ini akan ilang dlm ms terdekat ni..harap2 la.
doakan aku yerr..aminn..



4

sume pasal sakit tulang belakng


Cara untuk mengelakkan sakit belakang:
* Elakkan tidur disofa yang lembut.
* Gunakan bantal yang diletakkan di bawah lutut ketika tidur.
* Gunakan tempat letak kaki – ” Foot rest” ketika duduk – memastikan lutut tinggi daripada punggung.
* Gunakan Lumbar support – Ketika duduk – mengekalkan lengkuk pinggang
* Ketika memusing – Pusingkan seluruh badan, kekalkan kaki dan pinggul sama arah.

Senaman untuk sakit belakang
SENAMAN 1
* Berdiri dengan kaki buka sedikit
* Letakkan kedua tangan di bahagian punggung dan bengkokkan badan kebelakang.Tahan 10 saat. Ulang 10x

SENAMAN 2
* Duduk dikerusi dengan bengkokkan badan kepala mencecah lutut.

SENAMAN 3
* Baring bengkokkan kedua lutut dan angkat punggong. Tahan 10 saat dan ulang 10x

SENAMAN 4
* Baring bengkokkan kedua lutut dan jatuhkan kekiri dan kekanan.Tahan 10 saat dan ulang 10x

SENAMAN 5
* Baring bengkokkan lutut rapat kedada secara berselang-seli tahan 10saat dan ulang 10x

Rujukan : Hospital Permai
Kebanyakkan kecederaan belakang terjadi bila-bila masa sahaja, oleh yang demikian, jagalah belakang anda sentiasa dan di mana sahaja. Perlu ingat… belakang anda sentiasa bekerja walaupun semasa anda tidur. ”Body mechanic” yang baik akan memberi perlindungan untuk tulang belakang. Pastikan tulang belakang seimbang pada posisi neutral. Mengelak itu lebih baik daripada mengubati
* kesimpulan nye..aku kne mulakn eksesais ni dr skrg..yeee ayuhhhhh!! semangat!!!

0

~ sepi ~

Sepi - yuni Shara


Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam


*Apsal tetiba aku post lirik ni..ermm.....entahlah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top